Annons


Aplar värdefulla inslag i höstträdgården!

Under helgen var det äppeldagar runt om i landet. Äpplet har fått en egen dag! Det var många aktiviteter på olika håll under Söndagen som var den den ‘officiella’ dagen.

Själv hade jag planer på att åka ut till plantskolan för att smaka på olika sorter & för att ev. planera för ett nytt äppelträd så småningom. Nu vart det inte så. Men jag bakade & åt smulpaj med äpplen en dag & så vart det äppelmuffins dan efter. Så nog har jag firat med äpplen allt!

Annons
SONY DSC

Bordet är köpt på auktion

Så roade jag mig med att plocka små äpplen från några av mina aplar. Nu är de inte sitt rätta jag än vad gäller storlek & färger. Men det är ändå stor skillnad på dem!

SONY DSC

8 olika sorter från min trädgård.

  1. Purpurapel ‘Profusion’
  2. Rönnbärsapel ‘Scarlet’
  3. Purpurapel ‘Eleyi’ intar en djupt lilafärg
  4. Rotskott från ”Evereste’ troligtvis ympad då rotskottets äpplen blir större.
  5. Paradisapel John Downie’
  6. Prydnadsapel ‘Golden Hornet’ blir riktigt gul
  7. Prydnadsapel ‘Evereste’ får en orange färg
  8. Korallapel ‘Professor Sprenger’ blir orangeröd

SONY DSC

Värt att tänka på vid val av apel är att de har olika växtsätt. Det gäller att välja den med ett växtsätt som passar. Upprätt, vasformad eller lite mer yvig. De är lätta att forma till att beskära dem går bra. Man gör det under JAS månaderna. Dvs. juli, aug & september. De tar ingen skada ev beskärningen. De kräver heller inget speciellt vad gäller gödsel. Vi gödslar hela trädgården 1 gång per säsong. Och vattnar nyplanterat många gånger per säsong de 3 första åren. Det är vi noga med!

Så finns det mörkbladiga oxå. Himla fint tycker jag.De flesta hos mig är i ‘buskform’. Alltså flerstammiga. Jag tycker om det mer än bara en stam med krona. Då passar det oxå bra med ‘vasformad’ krona.

De flesta av mina sitter i planteringar med perenner under. Aplar är värdefulla i höstträdgården. De bidrar med färger & mat till fåglarna. På våren blommar många av dem likt äppleträden med vit/rosa blommor. Men de finns de som har röda, rosa eller korallröda blommor något som oxå är värt att tänka på vid val av sort.

Hur många sorter kan man då ha? Ja det är många det. Bästa att inte avslöja hur många jag har. För då blir det nog väldans svårt att få ‘han den ende’ att gräva en grop till nästa REA fynd. Ja för det är oftast på hösten när de är på halva priset som jag slår till. Då är de ju typ gratis fniss

TACK för att du kikade in till mig en stund. Lämna gärna en hälsning det blir jag glad för.

(31)
(0)

 

Annons

Kommentera

Annons


Annons