Annons


Rosa Chinensis ‘Mutabilis’

Det var en gång en bok som berörde mig djupt. Ja det gör den fortfarande.

SONY DSC

Det är Karin Berglunds Blombok Rapport från en trädgård. I den skriver Karin så fantastiskt  målande om Ninfa ‘en plats för romantiska själar ‘

Annons

Jag slukar kapitlet om Ninfa helt förtrollad av Karins ord. Jag hör hennes rara röst inom mig….annars hör jag inga röster fniss. Hon skriver

vackrast av dem alla är Mutabilis med sina blomblad i matt siden och färg som flyter från ett gult som inte går att beskriva till något slags obenämnbart rosarött

SONY DSC

Jag är fast jag måste ha en det bara är så. Zon 2 det bryr jag mig inte om på nått vis ska det gå. Allt är möjligt!

Rosa Chinensis ‘Mutabilis’ är  den finaste rosen jag vet. Om jag bara kunde ha 1 ros så skulle jag välja den lätt! Hos mig klarar den inte sig så jag har den i kruka. Den är många år gammal nu. Trist nog vet jag inte hur länge jag haft den. Varje vår tar jag ut den tidigt & ställer den i skuggan en längre tid. Ett par veckor ungefär. Då hinner den vänja sig lite  vid utelivet. Vinden & solen är förrädisk. Bladen tar jag sen bort & så planterar jag om den i rosjord eller U-jord. Bladen blir så fula efter den kommit ut att det är lika bra att ta bort dem.

SONY DSC

Knopparna är mörkt aprikosa. Sen slå den ut & blir svavelgul för att sedan inta en rosa färg & slutligen korallrosa. De nya bladen är mörkt vinröda . Eftersom den blommar från juni-september får man hela tiden uppleva alla dessa färger på samma buske. Det är så läckert!

Jag har den inne på den svala glasverandan om vintern så den blommar mer eller mindre hela tiden. Såklart inte så rikligt men om vintern är man nöjd med det lilla.

SONY DSC

Här är den på väg att skifta från gul/aprikos till rosa. ‘Mutabilis’ betyder förändring det stämmer ju galet bra på denna kinesiska skönhet.

SONY DSC

I slutskedet intar den en korallrosa färg. Den är bara så ljuvlig!

För att spara plats har jag stammat upp min trots att jag ej gillar rosor på stam. Men när den står på sin vinterförvaring är det ju bra om de andra lägre rosorna kan stå under kronan. Ja jag har ju fler krukrosor.

TACK för att du kikade in till mig en stund. Lämna gärna en hälsning det blir jag glad för.

(25)
(0)

 

Annons

Kommentera

Annons


Annons