Annons


Superbäret ‘Mulle’ mullbär

I trädgården har vi ett Mullbärsträd i buskform. Sorten heter ‘Mulle’. Det är kanske inte sådär jättevanligt men inte heller ovanligt. Det är inte svårt att få tag på dem i handeln. Välsorterade plantskolor har. Och om det inte finns så fråga så tar de hem.

Annons

Att jag ville ha ett beror på att jag var på en guidad visning av Enköpings parker för en del år sedan. Och i en av de mindre fickparkerna fanns just ett mullbär. Vi fick smaka & vart lyriska. Så började min dröm om ett eget.

Mullbäret blir högt & stort i omfång så det gäller att tänka sig för vart man sätter det. Jag är inte så mycket för att tänka mig för … inte innan utan det blir mer efter fniss

Under en resa till Österlen & ett besök på Ulriksdal så insåg jag att jag hm borde tänkt till innan plantering. Insåg att mitt var heelt fel placerat. Alltså den var så stor i omkrets att det var svårt att greppa. Väl hemma började jag att beskära det. Man kan göra det i JAS månaderna dvs. juni, juli & augusti. De grenar som sitter så att de växer rakt ut tar jag bort & behåller de som växer mer uppåt får vara kvar. Jag har inte sett att det tagit någon skada av beskärningen.

Mullbär är jättenyttigt! Det innehåller mer proteiner, järn & kalcium än många andra bär. Vitamin C & antioxidanter & finns antiflammatoriska ämnen som är bra för immunförsvaret. Ger rikligt med bär från med juli-september.

Än har vi bara ätit rakt av från busken som nu är ett par meter hög. Men jag tänkte testa att frysa dem. Brukar göra det med björnbär som jag inte tycker är sådär jättegoda att äta rakt av. Men är helt galet goda på en rulltårtsskiva med grädde på!

14520373_1316533118371617_5817744843033387292_n

En handfull bär om dagen räcker för att få i sig en massa bra ämnen! Ska läsa på lite om torkning oxå för trots att Direktörn vår boxer valp äter själv från busken så känns det som att det kommer bli mer än vad vi kan hitta äta med tiden. Det är rikligt med bär!

Att plantera mullbär på hösten går utmärkt. Och vårt ‘Mulle’ gav skörd första året!

Här hittar du  en liten film där Dirren ‘pallar’ mullbär!  Han är så söt när han smaskar bär & svarar när jag pratar med honom.

(15)
(0)

 

Annons

Kommentera

Annons


Annons